Informatie voor kandidaten

Kandidaat info

U neemt deel aan een assessment. Wat kunt u verwachten?

 

Een assessment meemaken is even spannend als inspirerend. Wij realiseren ons dat maar al te goed. U kunt van ons persoonlijke aandacht , duidelijkheid, integriteit en een goede analyse verwachten. U bent bij ons in vertrouwde en ervaren handen. Het resultaat helpt u verder in uw loopbaan.

 

Hoe ziet een assessmentprogramma bij Kraanen De Groot eruit?

 

  • Voorafgaand aan het assessment ontvangt u van ons een uitnodiging met een korte uitleg over het assessment, een routebeschrijving en een persoonsgegevensformulier. Dit formulier kunt u ingevuld terugsturen naar ons secretariaat of meenemen op de dag van het assessment.
  • Het assessment zelf bestaat uit een online gedeelte en de assessmentdag op ons kantoor. Voor het online gedeelte ontvangt u van ons enkele dagen voor het assessment een mail met een link naar een aantal online vragenlijsten en/of tests. Het is de bedoeling dat u deze uiterlijk twee dagen voor de assessmentdag invult. De resultaten van deze online vragenlijsten en tests worden op de dag zelf met u besproken.
  • De assessmentdag op ons kantoor begint in de regel met een uitgebreid gesprek met de verantwoordelijke psycholoog. Hij of zij gaat in op uw achtergrond, uw werkervaring, motivatie en levensloop. Hij of zij beantwoordt uw vragen en neemt eventuele spanning weg. De psycholoog is ook de observator tijdens de simulatieoefeningen.
  • U neemt deel aan één of meerdere simulaties, de rollenspelen. In een werksimulatie kunt u uw vaardigheden te laten zien. U krijgt te maken met één rollenspeler en één observator. De observator is als adviseur en psycholoog verantwoordelijk voor het onderzoek. De rollenspeler is een collega-adviseur of professionele rollenspeler.
  • Afhankelijk van de vraagstelling met betrekking tot het assessment kan het programma nog aangevuld worden met schriftelijke opdrachten of aanvullende tests.
  • U sluit de dag af met een nagesprek met de verantwoordelijke psycholoog.

 

Uw testresultaten beoordeeld

 

De resultaten van de schriftelijke tests, de praktijkoefeningen en de gesprekken vindt u terug in het rapport. De functie-eisen die in samenspraak met de opdrachtgever zijn opgesteld zijn uitgangspunt bij deze beoordeling. Uw kwaliteiten in relatie tot deze eisen of competenties worden hierdoor inzichtelijk.

Het rapport geeft inzicht in uw capaciteiten, eigenschappen en vaardigheden. Wij plaatsen deze in het perspectief van de vraag van de opdrachtgever. Dat kan een organisatie zijn waar u hebt gesolliciteerd. Het kan bijvoorbeeld ook uw huidige werkgever zijn, die inzicht wil krijgen in uw mogelijkheden. Of misschien heeft u zelf om een onderzoek gevraagd, om te kijken welke carrièremogelijkheden bij uw kwaliteiten aansluiten.

Uw gegevens vertrouwelijk behandeld

 

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Enkele dagen na het onderzoek ontvangt u van ons het rapport met de testresultaten en het daarop gebaseerde advies. U kunt kiezen voor een telefonische of persoonlijke nabespreking met de adviseur die het onderzoek heeft uitgevoerd.

 

Het rapport wordt door Kraanen De Groot alleen aan de opdrachtgever uitgebracht na uw expliciete toestemming. Wanneer u geen toestemming geeft voor rapportage aan de opdrachtgever, zijn wij verplicht ons, conform de richtlijnen van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP, www.psynip.nl.) daaraan te houden.

Aan derden worden geen gegevens verstrekt. Uw persoonlijke gegevens worden ongeveer twee jaar bewaard en daarna vernietigd.

 

 

Voorbereiding op uw assessment

 

U kunt zich op veel manieren voorbereiden op uw assessment: capaciteitentests maken, internet raadplegen, vragen naar ervaringen in uw netwerk, er literatuur op naslaan. De ervaring leert overigens dat uitgebreid oefenen niet leidt tot hogere prestaties. Dit raden de psychologen van Kraanen De Groot u dan ook niet aan. Het belangrijkste dat wij u adviseren is dat u vooral ontspannen en uitgerust naar Amsterdam komt.

Heeft u toch nog specifieke vragen, dan kunt u altijd voorafgaand aan het assessment bellen met de adviseur/psycholoog die het onderzoek afneemt.

 

 

Informatie op internet

 

www.intermediair.nl

www.123test.nl

www.allesoverassessments.nl

 

Literatuur

 

De nieuwe assessmentgids (het psychologisch onderzoek)

Wim Bloemers

ISBN 9789026327346

 

Assessment doen

Bas Kok & Ferry de Jongh

ISBN 9789000346929